Isnin, 2 Mei 2011

KHASIAT SUSU KAMBING PLUS KOLLAGEN

 
Untuk Tempahan & Keterangan Lanjut
Sila Hubungi :
013-3171827 (dins) 013-9165191 (fieza)
Pengedar Diperlukan Segera



Harga Pasaran :
Malaysia : RM45.00 Sem M'sia / RM50.00 Sabah/Sarawak 
Brunei,Indonesia, Asia, Timur Tengah, USA & Eropah : RM50.00
(Tidak termasuk kos penghantaran)
Harga Agen : Sila hubungi pengiklan/pemilik blog ini.


Khasiat Susu Kambing

Susu Kambing, ramai yang fobia dengan susu kambing kerana
baunya yang hamis dan persepsi negatif yang mengatakan susu
kambing panas dan boleh menyebabkan darah tinggi!
Kebiasaannya masyarakat lebih sinonim dengan susu
lembu sedangkan dari sudut ilmiah susu kambing lebih
khasiat dan tinggi manfaatnya berbanding dengan susu lembu.
Kenapa? Mungkin disebabkan oleh beberapa faktor negatif yang
menyebabkan susu kambing di pandang sepi oleh kita.

Cuba kita perhatikan beberapa fakta, antaranya ialah susu
kambing lebih mudah untuk dihadamkan semasa proses
penghadaman berbanding susu-susu jenis lain (melainkan susu ibu)
kerana molekulnya yang lebih kecil! Manakalah tanggapan
masyarakat yang mengatakan susu kambing penyebab darah
tinggi kerana sifatnya yang panas adalah TIDAK BENAR sama sekali!
Fakta kajian mengatakan bahawa susu kambing sebenarnya berfungsi
sebagai penstabil tekanan darah, jantung dan sebagainya. Ini adalah
fakta bukan auta!

Di antara fakta lain lagi : Susu kambing juga mengandungi
kandungan GIZI lengkap dan amat baik untuk kesihatan kerana ia
TIDAK mengandungi BETA-LACTOGLOBULIN iaitu faktor penyebab
kepada penyakit-penyakit seperti ATHMA, masalah penafasan,
radang telinga, infeksi kulit, gangguan saluran pencernaan.
Susu kambing juga mempunyai tindak balas ALKALI yang
memberi faedah pada mereka yang mempunyai masalah
ASID terlalu banyak dalam perut dengan cara menipiskan
ASID HIDROKLORIK perut dan melindungi MEMBRAN MUKUS
di permukaan lapisan perut dari rosak.

SUSU KAMBING VS SUSU LEMBU
Menurut kajian, susu kambing
mempunyai khasiat dan manfaat yang lebih tinggi dari susu lembu.
Faktor-faktor ini sebenarnya tidak ramai diketahui umum
kerana kurangnya pendedahan sedangkan ia merupakan minuman
para nabi dan bijakpandai dahulu kala termasuk bangsa YAHUDI!
Kita perhatikan beberapa kelebihan yang terdapat pada susu
kambing ini :

Fakta Kajian

Tidak mengandungi PROTEIN KOMPLEKS
(Alpha-Casein & Beta-Casein Protein) – penyebab utama kepada alahan.


Kandungan GIZI dalam susu kambing lebih tinggi berbanding
dalam susu lembu :

*Protein 2.1 kali ganda
* Zat Besi 2.- kali ganda
*Vitamin A 3.8 kali ganda
* Kalsium 2.2 kali ganda
* Potassium 2.1 kali ganda
* Garam Galian 2.0 kali ganda
* Selenium paling tinggi berbanding semua jenis susu

Kandungan ASID LEMAK RANTAIAN PENDEK dalam susu kambing
lebih tinggi berbanding susu lembu. MOLEKUL LEMAK dalam susu
kambing lebih halus dan mudah dihadamkan berbanding susu lembu
proses pencernaan untuk susu kambing hanya memerlukan 20 minit
sahaja berbanding sus lembu yang memerlukan 2 jam sama seperti
susu ibu pH susu kambing berakali berbanding susu lembu yang ASIDIK.


NABI ADAM a.s
Bermulanya Human Civilization(tamadun manusia) Habil dan Qabil
menternak kambing dan ianya merupakan ternakan haiwan pertama di dunia

NABI IBRAHIM a.s
Merupakan penternak kambing yang agung memiliki 12,000 ekor
anjing penjaga kambing-kambing baginda. Seekor anjing mewakili
100 ekor kambing dan setiap ekor anjing dipakaikan rantai emas.
Berlaku peristiwa sedekah kambing yang terbesar di dalam sejarah.

NABI ISA a.s
Merupakan salah seorang Nabi yang menternak kambing. Bani Israel
atau Yahudi mengamalkan minuman susu kambing sehingga ke hari
ini dan bangsa Yahudi dikenali sebagai bangsa yang cerdik.

NABI MUHAMMAD s.a.w
Juga merupakan penternak kambing pada usia remaja baginda.
Susu kambing merupakan salah dari minuman rutin baginda yang
diminum segar yakni diminu terus selepas perah dari kambing.

ISRAK & MIKRAJ
Nabi Muhammad s.a.w telah disediakan dengan tiga jenis minuman
oleh malaikat Jibril a.s iaitu Arak, Madu dan susu.
Sumber Nutrien Susu Kambing :
Tenaga, Protein, Lemak, Karbohidrat, Gula, Kalsium, Zat Besi,
Vitamin A, Vitamin B I, Vitamin B 2, Vitamin C, Vitamin D,
VItamin B12, Asid Folik, Inositol, Sodium, Potassium, Selenium

Kelebihan Susu Kambing :

* Susu terbaik selepas susu Ibu
*Tidak menyebabkan alahan
*Kuatkan Sistem Imunisasi
*Bersifat Alkali
*Tingkatkan daya kepekaan
*Tumpuan dan Ingatan
* Lancarkan sistem penghadaman dan usus
*Membantu mengubati Kanser
*Demam kuning, Gastrik, Ulser
* Asma, penyakit kulit, sukar tidur
* Membantu merawat senggugut
*Darah tinggi dan lemah jantung
* Kencing manis, batuk kering, Gout
* Mengimbangi Gula dalam darah kolestrol
* Menguatkan Jisim tubuh yang sihat
(tulang, gigi, otot, kulit & tisu saraf)>> Tidak sebabkan kahak
* Memulihkan tenaga batin>> Awet muda


Gabungan kalsium & Phosporos = Calciumphosphate –
komponen penting membentuk struktur dan kekuatan tulang
serta beberapa fungsi tubuh yang lain.
* Kandungan kalsium & phosporos dalam susu kambing
adalah hampir sama dengan susu ibu dan melebihi daripada
dalam susu lembu.

*Kepentingan kalsium untuk beberapa fungsi yang lain :-
* Mengeluarkan dan mengaktifkan banyak hormon
* Membolehkan pengumpalan darah
*Mengekalkan ketampanan otot dan mengawal pengucupan
* Menstabilkan dan menyelenggara membran sel
* Membolehkan saraf berfungsi dengan baik
* Mengawal degupan jantung
* Boleh mengurangkan kejadian kanser kolon
* Menyingkirkan toksin dalam kolon
*Menurunkan tekanan darah
* Memperbaiki ketegangan dan tidur yang selesa
*Membantu mencegah penyakit gusi dan keretakan akibat tekanan


Kepentingan Kollagen pada Tubuh

Ramai wanita yang merasa bimbang melihat kedut-kedut halus yang mula muncul pada sekitar wajah apabila usia kian meningkat. Biarpun berlaku secara semulajadi, ia tetap merisaukan kerana kedutan yang banyak mampu menjejaskan keyakinan diri seseorang.

Pertumbuhan sel baru kulit agak perlahan, lapisan dalam kulit (dermis) yang kian menipis menjadikan proses pembaikan kulit menjadi perlahan. Selain perubahan hormon dalam tubuh, pelbagai faktor luaran seperti pencemaran dan sebagainya turut menjejaskan pengeluaran kollagen. Apabila ia berkurang, keanjalan kulit mula hilang. Selain masalah kulit, penyusutan kollagen ini turut menjejaskan kecantikan rambut (rambut gugur), kuku mula rapuh dan tahap metabolisme menurun.

Fungsi Kollagen :
# Kollagen adalah komponen protein utama di dalam tubuh. Kewujudannya merangkumi 70% pada lapisan kulit, tulang,kartilaj (sendi), saluran darah, tendons dan gigi
# Terdapat beberapa jenis kollagen seperti kollagen I (kulit, tendon tulang, kornea (mata), II (rawan, tulang belakang), III (kulit fetal, jantung), IV (membran dasar).
#Kollagen disusun tiga rantai polipetida (monomer protein) yang terpilih membentuk triple helix (pilihan ganda tiga). Segmen kecil dari tiap rantai mempunyai panjang asid amino sebanyak 1.000-an.
# Merupakan penjaga bentuk dan struktur tubuh serta penyambung jaringan halus pada rangka tubuh.
# Penghasilan kollagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun. Dan selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kollagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin kurang kollagen. Inilah antara punca kedutan.

Sebenarnya sumber kollagen terbahagi pada dua iaitu kollagen dalam haiwan, ikan dan tumbuhan. Kebanyakan kollagen diekstrak daripada sumber biomarin (ikan jerung), burung (ayam) atau bovin (lembu), tetapi ketiga-tiga sumber mengandungi tahap penyerapan dan keberkesanan sintesis kollagen yang berlainan. HCP daripada rawan jerung selalunya dijual pada harga yang tinggi, dengan kandungan kalsium berlebihan yang mempengaruhi tahap penyerapannya. Kollagen tumbuh-tumbuhan pula, biasanya protein soya, mempunyai struktur yang berlainan berbanding kollagen haiwan, dan dengan itu lebih sukar untuk menyerap ke dalam sel badan manusia.

Lindungi kulit dengan apa yang kita makan:
Antara jenis makanan yang dapat melindungi kesihatan kulit ialah makanan tambahan yang mengandungi kollagen ikan. Ia dianggap satu penyelesaian yang mudah, selamat dan ideal bagi membantu merangsang pertumbuhan kollagen dalam kulit sekali gus memperbaiki konsentrasi hydrooxyproline (HyPro), sejenis asid amino yang berfungsi sebagai penstabil struktur kollagen sepertimana glycine yang berperanan bagi mengekalkan lembapan kulit.

Asid lemak Omega-3 membantu bagi menguatkan saluran darah agar kulit menerima darah yang mencukupi, sekaligus mampu menyingkirkan toksin yang tidak diperlukan oleh tubuh. Kesan ini boleh dibantu dengan lecitin soya yang dipercayai dapat membantu melancarkan perjalanan darah. Di samping itu, corak pemakanan yang baik seperi mengambil makanan yang kaya serat,air yang cukup, turut membantu membersihkan usus daripada toksin.

Prof. R. Moskowitz, Pengarah Institut Artritis Universiti Cleveland dan Presiden Persatuan Penyelidikan Osteoartritis Antarabangsa menawarkan bukti selanjutnya berkenaan keberkesanan kollagen dalam rawatan osteoartritis. Penyelidikan Moskowitz juga menunjukkan kollagen mampu mengurangkan kesakitan dan melancarkan pergerakan sendi bagi mereka yang sedang menghidapi osteoartritis. Sesetengah kajian bebas dari Jerman dan Czechoslovakia turut mencadangkan pemakanan 7 hingga 10 gram kollagen sehari, selama 30 hingga 90 hari akan mengurangkan kesakitan dan ketegangan akibat artritis.

Kelebihan Kollagen Ikan :
# MOLEKUL KECIL kollagen ikan yg digunakan berfungsi untuk mudah diserap ke dalam tubuh.
# KOLLAGEN IKAN sangat mudah dihadam dan membantu membentuk semula kollagen yang 
kian menyusut pada bahagian sendi, tulang, kulit dan lain-lain.
# KERAP DIGUNAKAN bagi tujuan kesihatan seperti membantu meredakan risiko
OSTEOATHRITIS, OSTEOPOROSIS DAN ARTERIOSCLEROSIS.
 Kajian klinikal awal menunjukkan pengambilan kollagen ikan pada sukatan yang betul selama 66 hari mampu memperbaiki penuaan kulit sebanyak 80%.
 
Kebaikan Kollagen Pada Kecantikan Kulit & Kesihatan Tubuh Badan  (Hasil kajian Klinik Perubatan Universiti Wurzburg di Jerman pada tahun 1995)

# Menganjalkan kulit seluruh badan dengan mengurangkan garis halus, kulit kusam, kulit kering,   
   warna kulit tidak sekata dan mengecilkan liang roma.
# Menghaluskan dan mencerahkan kulit.
# Membantu mengurangkan kedut dan kendur.
# Mencantikkan rambut dan kuku.
# Meningkatkan metabolisma.
# Melegakan stres.
# Membantu mempercepatkan penyembuhan luka.
# Amat mujarab untuk menghalang parut yang berpunca daripada jerawat.
# Ketika tidur, asid amino yang dihasilkan oleh kollagen digunakan oleh badan untuk membina  
   tisu otot.

Kebaikan Kollagen (Daripada Kajian Lain)

Menjadikan kulit anjal, tegang, mengurangkan garis halus dan kedutan, warna kulit seimbang, kulit bersinar, cerah, muda, memperbaiki sel badan, melawan radikal bebas,mengurangkan pigmentasi, memutihkan kulit, kulit lebih lembap, kulit lebih halus dan licin, mengurangkan masalah joint seperti inflamsi, sakit, tulang dan gigi menjadi aktif dan sihat, pertumbuhan rambut dan kuku yang sihat.

sign-of-collagen-deficiency